LUST AND LOVE

Smykke med inspiration fra filmen Moulin Rouge

På udstillingen JEWELLERY ∙ FILM ∙ MOMENTS deltager 40 guldsmede og smykkekunstnere  med hver en smykke fortolkning af en filmklassiker. Udstillingen er fra marts til maj 2024 og er blevet til i samarbejde med Nordisk Film Biografer. Du kan se smykkerne i tre biografer rundt i landet. Frederiksberg (København),  Viborg og Odense.

At fortolke Moulin Rouge, tog mig langt omkring

Jeg var et smut i Paris for at se på den berømte mølle og indsnuse stemningen. 

Der var, forventeligt, rigtig langt fra den aktuelle virkelighed og det meget forråede miljø, til den farverige og fantasifulde film (Luhrmann, 2001).

Den barske side af livet som prostitueret og kurtisane, var meget nærværende på gaderne omkring teatret. Kontrastfyldt, med de historiske huse, store træer, smukke alleer - tusinder af turister med kameraer, og så al elendigheden, alt det grumme og rå. 

Først overvejede jeg at mit værk skulle bestå af en indkøbt samling af mere eller mindre obskure objekter af sexlegetøj. Der var et utroligt, næsten skræmmende udvalg af størrelser, farver, faconer, både i tøj og ting.

 At bruge sex-værktøjerne og skabe et halssmykke, der fortalte en ucensureret historie om prostitution og trafficing, ville sætte fokus på emnet i 2024. (Mens jeg skriver denne tekst, tænker jeg, hold op! Det skulle jeg have valgt, hvilket signal ville det ikke have sendt.).  MEN! 

Jeg valgte lægge mit værk tættere op ad filmen, og har skabt et sæt håndjern i sølv, udformet af sædceller.

Mine tanker bag smykket

Da Satine er ufri og "holdt", har jeg skabt et sæt smykke-håndjern der bæres af hende, men ikke kan åbnes af hende selv. Håndjernene skal åbnes med en nøgle, som Zitler, der “ejer” Satine har. 

“Håndjernene” er inspireret af Art Nouveau-stilen, der var toneangivende i Paris omkring 1900 hvor filmen foregår. De er udformet som begærets strømme af sædceller, der alle “svømmer samme vej” nemlig hen mod “The Sparkling Diamond”, som Satine kaldes i filmen, her symboliseres hun, som låsen med en  hjerteformet pink kubisk zirkonia (“diamant”) i midten. 

Nøglen er udformet med Moulin Rouge som symbol og en enkelt 14 karat guld sædcelle med kubisk zirkonia indfattet i hovedet.

Rundt langs kanten er graveret Zitlers udsagn: THE SHOW MUST GO ON

Håndjernene åbnes med nøglen ved at man stikker enden af guldsædcellen ind i hullet i låsen.

Nøglen bæres som halskæde.

Hjertet af forgyldt sølv refererer til den fri kærlighed og kærligheden mellem Satine og den unge forfatter. Hjertet bærer teksten : LOVE IS LOVE 

Disse sætninger fra filmen har dannet udgangspunkt for mine skitser og tanker bag mit værk.

Zitler: “The show must go on”.
Greven: “We are  people of the underworld, we can’t afford to love.
Toulouse: “The greatest thing you'll ever learn is just to love and be loved in return.”
Den unge forfatter:” Love is like oxygen”.

Mere om udstillingen
JEWELLERY ∙ FILM ∙ MOMENTS

Nina Hald, som står for udstillingen, har samlet de udstillede værker. Du kan se dem her og følge med i hvornår udstillingen er nær dig.

Interesseret i et bestemt smykke?

Send mig dit navn og din emailadresse samt navnet på det smykke, som du er interesseret i. Så vender jeg tilbage hurtigst muligt.

Vil du inviteres til arrangementer og høre nyt?
Så send mig en mail, så sætter jeg dig på min nyhedsbrevsliste.

Kærlig hilsen Tina

Indkøbskurv
Luk